Oma krijgt liever een dopje dan een euro

Oma krijgt liever een dopje dan een euro

Leona is 77 jaar oud en spaart al meer dan 10 jaar dopjes voor het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. Ze is in Denderhoutem dan ook goed gekend als inzamelpunt. Hoewel de coronacrisis vorig jaar haar sociale contacten beperkte, bleef ze gedreven verder sparen. In 2020 spaarde ze maar liefst 1450 kilo dopjes. Dat is slechts 480 kg minder dan tijdens het coronavrije jaar ervoor.

Je bent al 10 jaar fervente dopjesspaarder, hoe kwam je in contact met de actie?

Via een dame die ik leerde kennen tijdens een kerkdienst in Okegem, waar mijn broer priester was. Ze had een winkel waar een inzameldoos voor dopjes stond. De actie sprak me meteen aan toen ze me vertelde waarom ze die dopjes verzamelde. Ze gaf me 2 verzamelzakken mee, die ik thuis vulde. Zo bleven we dit doen tot op de dag dat ze stopte met haar winkel. Vervolgens ging ik op zoek naar een nieuw inzamelpunt. Per 10 zakken bracht ik de dopjes samen met mijn man naar een adres in Aalst. Mijn man speelde chauffeur.

En hoe werd je dan zelf inzamelpunt?

Mijn man werd rond zijn 50ste ziek en een tijdje later kon hij niet meer rondrijden met de dopjes. Daarom besloten we om zelf inzamelpunt te worden. We hadden nog een kamer die niet in gebruik was. Ik heb er een tafel en al mijn materiaal gezet en ik sorteer er alle dopjes zodat er geen vreemde voorwerpen tussen zitten. Helaas stierf mijn echtgenoot na een lange strijd in 2018. Hij was mijn rechterhand in het hele dopjesverhaal.

Ondertussen ben je al 10 jaar inzamelpunt. Hoe maak je reclame?

Ikzelf heb geen sociale media, geen e-mailadres, geen gsm. Reclame maken doe ik dus vooral door heel veel te praten over de actie. Mond-tot-mondreclame is de beste reclame die je hebt. In ieder gesprek dat ik heb in het dorp, spreek ik over de dopjesactie. Soms plaats ik ook wel eens een artikel in het parochieblad of verdeel ik foldertjes in de winkels. Over de jaren heen heb ik zo heel wat contacten gelegd.


En dan komt plots corona, waardoor je contacten verplicht beperkt worden en je dus minder dopjes ontvangt.

Corona maakte het verzamelen van dopjes inderdaad moeilijker. Zo miste ik natuurlijk de dopjes van zorgcentra en scholen. Ook de misvieringen in de kerk gingen niet door, waardoor er dus ook via die weg minder dopjes binnenkwamen. Vroeger kwamen de mensen die dopjes brachten snel een koffietje drinken, maar ook dit was helaas niet mogelijk. Aangezien ik zelf geen rijbewijs heb, kan ik ook niet rondrijden om dopjes op te pikken. Ik wil dus via dit artikel een warme oproep doen om zeker te blijven sparen. Hopelijk verbetert de situatie snel en kan ik de mensen opnieuw motiveren.

Wat betekent het om inzamelpunt te zijn in de praktijk?

Natuurlijk moet je plaats en tijd hebben, maar het allerbelangrijkst is motivatie. Je krijgt tal van vragen over de actie. Wat gebeurt er juist met de dopjes? Wat gebeurt er met de opbrengst? Welke dopjes mag je sparen en welke niet? Ik kan er echt uren over praten en ben echt begeesterd door de actie. Mijn kleinkinderen zeggen altijd: “Oma krijgt liever een dopje dan een euro”.

Verder heb ik een goed contact met Willy, de planner van de dopjesactie. Zodra ik 50 volle zakken heb, bel ik hem op en plant hij een ophaling. Zolang mijn gezondheid het toelaat, blijf ik enthousiast inzamelpunt. Het is onderdeel van mijn dagelijkse leven.

Wist je trouwens dat inzamelpunten niet verplicht zijn om de dopjes te sorteren? Als je niet voldoende tijd hebt, mogen de zakken ook ongesorteerd meegegeven worden. Jouw dopjes worden dan gesorteerd door 1 van onze sorteerteams. Heeft het verhaal van Leona je geïnspireerd om ook inzamelpunt te worden? Super! We kunnen alle hulp gebruiken. Hier kan je je opgeven als inzamelpunt. 

.