Het Wit-Gele Kruis spaart mee
Ilse Gorissen zamelt dopjes in voor blindengeleidehonden
Ilse Gorissen, adviseur Relaties en Netwerking, verzamelt al meer dan vijf jaar plastic dopjes in op al onze afdelingen ten voordele van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw (BCG). “Velen denken dat de dopjes gebruikt worden om de honden op te leiden, maar eigenlijk worden ze verwerkt tot grondstof. Die wordt dan verkocht voor de productie van stoelen, tafels of banken. Met die jaarlijkse opbrengst kunnen ze 2 tot 3 honden per jaar opleiden”, zegt Ilse.
Je hebt ze ongetwijfeld al geregeld zien staan of er bewust en actief je dopjes in achter gelaten: de dozen op de afdeling of provinciaal secretariaat ten voordele van het BCG. Een actie van Ilse Gorissen die ondertussen algemeen bekend is onder onze medewerkers. “Ik ben er ooit mee begonnen vanuit het engagement om mensen indirect te helpen”, zegt Ilse. “Ik had ook wel een persoonlijke link met het BCG omdat mijn zus het ook al verschillende jaren deed en dacht: waarom niet het Wit-Gele Kruis hierbij betrekken aangezien we zo’n warme organisatie zijn en dat bleek onmiddellijk een succes!”
Duizenden zakken dopjes
Wekelijks verzamelen onze logistiekers de dopjes op de verschillende afdelingen en bundelen ze deze in zakken op het provinciaal secretariaat. Van daaruit brengt Ilse ze naar het BCG in Tongeren. “Ik durf toch te zeggen dat ik op die jaren tijd toch gerust zo’n duizend zakken gebracht heb. Mensen denken vaak dat de dopjes gebruikt worden voor de honden, maar dat is niet zo. Het is de opbrengst van de verwerking die zorgt voor de opleiding van honden.”
Het BCG leidt sinds 1990 blindengeleidehonden op voor personen met een visuele beperking. “We doen dit omdat een geleidehond ervoor zorgt dat blinde en slechtziende personen op een veilige, meer ontspannen en zelfstandige manier actief zouden kunnen zijn in onze samenleving”, zegt Ann Smets, vrijwilligerscoördinator BCG.
Opleiding
“Afgelopen jaar konden we, mede dankzij de dopjesactie, 11 honden afleveren. Voor 5 personen is deze hond hun eerste geleidehond, voor 6 personen vervangt de nieuwe hond een vorige geleidehond. Omdat er nood is aan blindengeleidehonden, proberen we het aantal afgeleverde honden te verhogen. Hiervoor kweken we zelf het grootste deel van onze honden en plaatsen we meer pups bij pleeggezinnen. Pleeggezinnen zijn dus ontzettend belangrijk voor onze werking, zonder hen kunnen we geen blindengeleidehonden trainen voor personen die hier echt nood aan hebben. Maar de opleiding kost uiteraard heel wat geld en dankzij de dopjesactie kunnen we steeds meer opleidingen aanbieden.”
Een van de mensen die ‘gebruikmaakt’ van blindegeleidehonden is Gisèle Brodeau (70). “Ik zit ondertussen aan mijn derde hond”, zegt Gisèle. “Maar voor mij is het echt een wezenlijk verschil met of zonder hond. Daarvoor was ik altijd op de tast naar mogelijke hindernissen op mijn pad, terwijl ik nu met hond geen weet meer heb van hindernissen. Ik ben zelfzekerder en sneller met de hond aan mijn zijde. Daarnaast is mijn sociaal contact ook gigantisch verbeterd. Ik word geregeld aangesproken door mensen, terwijl ik ervoor toch onbewust een beetje gemeden werd. De opleiding van de honden is intensief, ook voor ons want je moet een vertrouwensband kweken. Ik ben dus enorm blij met de steun van de dopjesactie.”
Interesse?
Ilse doet graag een oproep aan iedereen om dopjes te blijven verzamelen. Ben je geïnteresseerd om pleeggezin te worden voor de pups? Dan kan je vrijblijvend contact opnemen met Ilse of surfen naar geleidehond.be.
Bron: Personeelsmagazine Wit-Gele Kruis juni 2024