Vrijwilliger Leentje zamelt dopjes in

Vrijwilliger Leentje zamelt dopjes in

Helena “Leentje” Stienen is sinds 2019 vrijwilliger in WZC Immaculata. Voor 850 jaar Edegem lanceerde ze het project ‘Edegem dopt 8,5 puppy voor BCG’.

Het project

Naar aanleiding van 850 jaar Edegem deed de burgemeester van Edegem Koen Metsu een oproep aan alle inwoners om 850 activiteiten te organiseren. Leentje Stienen, vrijwilliger in WZC Immaculata, besloot om samen met haar dochter Veerle het project ‘Edegem dopt 8,5 puppy voor BCG’ te starten. BCG is het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. Zij kopen puppy’s aan om die op te leiden tot blindegeleidehonden. “Veerle en ik zijn heel enthousiast over dit project”, zegt Leentje trots. “We hebben dit gekozen omdat iedereen hieraan gemakkelijk kan deelnemen. Jong en oud, klein of groot, iedereen heeft de mogelijkheid om deel uit te maken van dit project.

Bovendien is het volledig gratis, hoe je niets van je eigen geld te doneren en steun je toch het goede doel.” De bedoeling van het project is heel simpel: zoveel mogelijk plastic dopjes inzamelen. “Elke pup kost 2.200.000 dopjes. Dat is ongeveer 5,5 ton aan dopjes. Dat betekent dat als elk inwoner van Edegem 850 dopjes inzamelt het BCG genoeg dopjes heeft om 8,5 puppy te kunnen kopen.”, benadrukt Leentje. “Het is een gigantische uitdaging, maar als heel Edegem meehelpt, is het niet onmogelijk.”

WZN Edegem helpt mee

Ook WoonZorgNetwerk Edegem draagt graag zijn steentje bij. Er staat zowel een inzamelbox in de gang van Café Klets-kop als in Café Den Appel. In het weekend staat er ook een box aan de babbelbox in de inkomhal. Zo kunnen vrijwilligers, personeelsleden, residenten en familieleden meehelpen, ook al woon je niet in Edegem. “Aan personeel zou ik willen vragen om alle dopjes van de waterflessen te verzamelen. Zij kunnen ze in een box aan de personeelsrefter gooien.

Ook op alle residenties kunnen ze helpen door de specifieke dopjes van verpleegkundige middelen in te zamelen.” Toch mogen niet alle plastiek dopjes ingezameld worden. Een volledig overzicht vind je op de Facebookpagina @Edegem dopt 8,5 puppy voor BCG “Alle plastiek dopjes van frisdranken, melk, plastiek wijnkurken mogen in de box gestoken worden.”, legt Leentje uit. “Bovendien mogen ook doppen van slagroom, deo, scheerschuim, wasmiddel, dopjes van stiften, wasverzachter, allesreiniger, zeep, shampoo ingezameld worden.

Ten slotte hebben we ook gehoord dat specialere dopjes mogen verzameld worden zoals de eitjes van een kindersurprise ei.” Het project is momenteel al een gigantisch succes. Er werd al 150 kilogram dopjes opgehaald in Edegem en momenteel staat er al terug 100 kilogram bij Leentje thuis. De komende weken hopen ze nog veel dopjes op te halen om uiteindelijk het doel van bijna 19 miljoen dopjes te bereiken. 

Vrijwilligerswerk 

Naast het dopjesproject is Leentje ook vaak aanwezig in WZC Immaculata.

Daar is ze al enkele jaren een vaste vrijwilliger. “Ik doe sinds 2019 vrijwilligerswerk in het woonzorgcentrum”, verduidelijkt Leentje. “Ik doe elke zondagavond maaltijdbegeleiding op Residentie Calla. Daarnaast help ik Nancy en Josée op grote activiteiten. Ik begeleid dan residenten naar en van de activiteit. Bij grote evenementen waar gegeten wordt, probeer ik ook zoveel mogelijk maaltijdbegeleiding te geven. Ik ben eigenlijk een manusje-vanalles. Ik help gewoon waar dat nodig is.”, lacht Leentje. 

Daarnaast is Leentje ook een echte ambassadeur van WoonZorgNetwerk Edegem. Op sociale media deelt ze regelmatig posts van WZC Immaculata. “Er worden heel veel leuke evenementen gedaan in het woonzorgcentrum. Daarnaast zoekt het animatieteam soms materiaal om te kunnen gebruiken in de decoratie. Door mijn netwerk in te zetten, hoop ik ook op die manier mijn steuntje bij te dragen. 

Maar toch is Leentje nog het liefst van al in WZC Immaculata zelf. “Het is één van de leukste dingen die ik mag doe. Er is niets leuker dan de residenten helpen, met hen praten en samen plezier maken. En ik hou van sociaal contact. Na een bepaald evenement nog even nagenieten met de andere vrijwilligers, met een drankje erbij. Dat is ook fantastisch!”, besluit Leentje.

Waar kan je de inzamelpunten in Edegem vinden? 

• De Wieken 16 
• Vrijetijdscentrum Edegem 
• Tuincentrum Claes
• Bakkerij Wouters
• Bakkerij Meeus
• Linea Hair & Beauty
• Carelli
• Barbero Kreatief
• Sporthal Edegem, inkomhal onder de brandblusser.
• Kiné Praktijk in Den Eeckhofstraat 5
• Bourgogne wijnen OPGELET: enkel op vrijdag tussen 9u30 en 18u00 en zaterdag tussen 9u30 en 16u00
• Lokaal DienstenCentrum Den Appel
• WoonZorgCentrum Immaculata

De geüpdatete lijst van inzamelpunten vind je op de Facebookpagina: edegemdoptmeevoorbcg

Bron: PEPS maart 2023 - WZC Immaculata