Terugblik dopjesactie 2023

We blikken graag even terug op de dopjesactie van afgelopen jaar. Met maar liefst 305.780 kg aan bij elkaar gespaarde dopjes, kunnen we met trots zeggen dat onze actie in 2023 opnieuw een groot succes was. Er werd zo'n 30.000 kg meer plastic ingezameld dan het voorgaande jaar, wat erop wijst dat de 'dip' die we tijdens de coronacrisis hebben ervaren definitief voorbij is.

Niet alleen werden er meer dopjes ingezameld dan in 2022, maar er zijn ook veel nieuwe inzamelpunten bijgekomen en de vraag om dopjes op te halen is gestegen. We ontvingen veel reacties op onze oproep voor nieuwe chauffeurs en dankzij deze vrijwilligers konden Willy en Rudi de ophalingen soepel plannen. Meerdere keren per week gingen onze dopjeschauffeurs op pad om zakken vol dopjes door het hele land op te halen.

Hoewel we in 2014 dachten dat de Tongerse sorteerders hun definitieve plek hadden gevonden in de loodsen op de Prinsenweg in Tongeren, verhuisde de dopjesloods afgelopen jaar toch nog naar zijn nieuwe locatie in BCG 3.0. De dopjesloods was trouwens het eerste deel van BCG 3.0 dat in gebruik kon worden genomen.


Om ervoor te zorgen dat iedereen onze berichten over de dopjesactie kan volgen, lanceerden we tijdens de dopjesweek in 2023 twee leuke nieuwigheidjes. Op onze website www.dopjesactie.be kunnen de sociale mediaberichten over de dopjesactie bekeken worden zonder dat je een account op Facebook hoeft te hebben. Scroll gewoon naar beneden op de homepage om onze berichten te vinden. Daarnaast hebben we ook een WhatsApp-kanaal gelanceerd waarop je je kunt abonneren om elke dinsdag een update met een dopjestip of leuk weetje over de actie te ontvangen. Dit is volledig anoniem en je naam of telefoonnummer zijn niet zichtbaar voor ons of andere lezers van het kanaal.

Bij deze terugblik op het afgelopen jaar willen we uiteraard ook iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan het succes van de dopjesactie in 2023. Bedankt aan alle spaarders en inzamelpunten voor jullie harde werk. Ook een warme bedanking aan alle sorteerders thuis of in de verschillende sorteercentra, ‘Ternat dopt mee…met het BCG’ en de dagcentra die onze actie ondersteunen door met hun bewoners ook dopjes voor ons te sorteren. Merci aan alle chauffeurs en aan Willy en Rudi om alles op te volgen. Ook willen we graag Raff Plastics, Horta Tuin & Dier, Isorex en Meubelen Weba bedanken voor het ter beschikking stellen van hun faciliteiten en logistieke ondersteuning.

De dopjesactie is nog steeds een initiatief dat jong en oud, groot en klein aanspreekt. We zijn dan ook enorm dankbaar voor iedereen die zijn dopje bijdraagt hierdoor mensen met een visuele beperking helpt om veilig op pad te gaan.