Hij zamelt zoveel mogelijk doppen in om geleidehonden op te leiden
De ‘Doppenman’ van Terneuzen zamelt zoveel mogelijk doppen in om geleidehonden op te leiden
Tekst: Sheila van Doorsselaer - PZC.nl - Het laatste nieuws uit Zeeland
De ‘doppenman’ wordt hij in Terneuzen en omstreken genoemd. Richard Elegeert verzamelt én sorteert al jaren vrijwillig plastic dopjes voor het goede doel. Zijn volgende zending staat al klaar: 160 kilo dopjes.
Doppen van frisdrank, wasmiddel, tandpasta, haarlak, deodorant, medicijnpotjes, van pennen en van stiften. Die moeten schoon en droog zijn en ontdaan van stickers, die schijfjes van foam en eventueel van restjes glas of metaal. Sowieso al een monnikenwerk en voor Richard (31), die mindervalide is, al helemaal. Desondanks kan hij er uren mee bezig zijn. En zo af en toe zit er wel eens wat aparts tussen al die doppen. "Laatst zat er een kluissleutel tussen. Die is nog steeds niet opgehaald."
Richard zamelt de dopjes in voor het BCG, het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. Die verkopen de doppen aan recyclagebedrijven en van dat geld kunnen pups opgeleid worden tot hulphond. Richard rolde per toeval in het inzamelen. "Mijn bovenbuurvrouw zamelde dopjes in. Ik zag opeens een klein, schattig emmertje namens haar staan. Toen het vol was, bracht ik het naar haar toe om het te legen en vroeg ik of ze nog meer doppen wilde hebben. Dat wilde ze wel en toen heb ik bij mijn sportschool gevraagd of ze een bak wilden neerzetten waar sporters hun doppen van bijvoorbeeld hun waterflessen in konden gooien.”
© Anne Hana
Meteen groots aanpakken
Dat ging zo een tijdje door, tot zijn bovenbuurvrouw overleed. Richard: "Ik dacht: Ja, maar nu? Ik kon niet zomaar stoppen, want mensen van inmiddels al twéé sportscholen bleven maar doppen inzamelen!". Toen is hij het meteen maar groots gaan aanpakken. Inmiddels kunnen op zes plaatsen in Terneuzen, Axel en Hulst doppen voor Richard ingeleverd worden. Hij haalt ze op met zijn driewieler of ze worden naar hem toegebracht. Veel mensen laten ook zakjes met doppen achter op het bankje voor Richards appartement in De Cavalier in Terneuzen.
Doordeweeks gaat Richard naar de dagbesteding van Actio in Terneuzen. Hij doet daar houtbewerking. "Samen met mijn begeleider daar, ben ik een mooie houten ton aan het maken met het logo van de dopjesactie van het BCG erop. Die komt in mijn voortuintje te staan, kunnen mensen voortaan daar hun dopjes in doen. Dat vind ik netter."
Met alleen het inzamelen van de doppen, is het werk nog lang niet klaar. Eerst moet Richard de doppen ‘ontzakken’, allemaal uit de losse zakjes halen. Dan begint het sorteren: ongeschikte dopjes en voorwerpen die er niet thuishoren, moeten eruit. "Laatst zat er nog een uitgedroogde mandarijn tussen. En een kluissleutel, die nog steeds niet is opgehaald." Ook beschimmelde doppen moeten eruit gehaald. Maar het grootste prutswerk, is wel het verwijderen van de foamschijfjes uit melkflesdoppen. Omdat dit door zijn handicap extra lastig is, maakte Richards vader André een speciale plank waarin de dopjes klem komen te liggen. Met een prikker kan Richard de schijfjes dan een voor een uit de dopjes wippen.
Met het sorteren is Richard veel tijd kwijt. Hij deed het eerst alleen thuis, maar nu mag dat ook bij Actio. "Ik denk dat ik in die vijf jaar in totaal al zo’n vijfduizend kilo doppen heb gesorteerd." Er ligt nu weer een lading klaar voor het BCG, zestien zakken van tien kilo dopjes, de ‘oogst’ van de laatste 23 weken. Van plan om te ‘stoppen met doppen’ is Richard nog lang niet. "Ik ga ermee door, zo lang ik kan!”
© Anne Hana
Dopjes sparen voor Richard
Wie Richard wil helpen met dopjes inzamelen, kan hem via zijn Facebook of Instagram (Doppenman) een berichtje sturen waar zijn inleveradressen zijn. Of de dopjes in zijn speciale ton doen bij de Cavalier, aan de kant van de Dr. Buijzestraat tegenover nummer 27.
Originele tekst: https://www.pzc.nl/zeeuws-vlaa...