Lommel spaart mee!

Dopjesactie: Dop je mee voor BCG?

Een artikel uit het Lommels stadmagazine.

Je inzetten voor een goed doel als goed voornemen? Zoek het niet te ver! Dankzij een kleine inspanning van jou en de Lommelse vrijwilligster Freya Lobbestael, spaar je gemakkelijk mee voor een blindengeleidehond. Én het is ook nog eens goed voor je pmd-zak en het milieu!

Blindengeleidehonden

Ben je ooit al eens een blindengeleidehond tegengekomen? Deze honden helpen hun baasjes, die blind of slechtziend zijn, om een zo normaal mogelijk leven te leiden. Dit doen ze op allerlei manieren: door obstakels te omzeilen op de stoep, een stoeprand of een zebrapad aan te geven of door een zitplaats te zoeken in de bus of op de trein.

Een heel takenpakket dus, waarvoor de honden speciaal moeten worden opgeleid. Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) doet dat met veel plezier. Maar die opleiding is niet goedkoop.

Plastic dopjes

“Om geld in te zamelen voor deze opleiding van blindengeleidehonden, bestaat er de nationale dopjesactie”, vertelt Freya. “Door plastic dopjes te verzamelen, wordt er geld ingezameld dat integraal gaat naar het BCG. Het sparen van dopjes is heel simpel: is het gemaakt van plastic? Dan kunnen wij het gebruiken!”

“In eerste instantie denken mensen aan dopjes van plastic flessen, maar ook deksels van chocopotten, dopjes van tandpasta en stiften of zelfs van verpakkingen van lenzen kunnen we gebruiken. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de doppen schoon en droog zijn, en niet groter zijn dan 25 cm in diameter.”

Inzamelpunten

Al 5 jaar zet Freya zich in voor de dopjesactie. “Ik ben altijd actief geweest bij de hondenvereniging. Zo ben ik nog steeds organisator van de Japanse hondenwandeling in Hasselt. Toen ik enkele jaren geleden een ongeval kreeg waardoor ik meer aan huis gebonden ben, was ik op zoek naar een hobby. Zo ben ik terecht gekomen bij de dopjesactie: een goed doel dat je van thuis uit kan doen en het gaat over honden en mensen.”

“Op verschillende plaatsen in Lommel zijn er inzamelpunten: sterker nog, je kan dag en nacht de doppen bij mij droppen in de blauwe tonnen op de Luikersteenweg 234 op het kruispunt van Lommel-Barrier.”

Sorteren aan de sorteertafel

“Gemiddeld zit ik aan 20 zakken per maand. Alle doppen worden met de hand gesorteerd. Provil heeft me trouwens op weg geholpen door een speciale sorteertafel te maken die ik nu gebruik. Super handig, en het bespaart me veel werk. Als vrijwilligers krijgen we hier namelijk niets voor, ik doe het puur om de slechtzienden en blinden verder te helpen.”

241 zakken

De verzamelde dopjes worden verkocht aan een firma die deze recycleert tot duurzame paletten. De opbrengst van deze actie gaat integraal naar het BCG.

“In 2022 bedroeg de teller voor mijn inzamelpunt 241 zakken, oftewel 2410 kg. Wetende dat we 75.000 kg aan doppen nodig hebben om één blindengeleidehond aan te kopen, op te leiden en af te leveren én dat 1 zak slechts 10 kg weegt, geloof ik dat dit beter kan. Daarom een warme oproep aan alle Lommelaars om plastic doppen te verzamelen en te droppen in één van de inzamelpunten.”

De dopjesactie in een (noten)dop

Welke dopjes wel?

Elke dop die van plastic is gemaakt en kleiner is dan 25 cm in doorsnede. Denk aan doppen van smeerpasta’s, choco, honing, smeerkaas, koffie, fruitsap, plastic wijndoppen, sauzen, kruiden, shampoo, douchegel, tandpasta, spuitbussen, stiften, pennen, water, sportdrank, frisdrank, mel, medicatie, zalf, deo, haarproducten, (af-)wasproducten, olie, azijn, detergent, plantenvoeding, deksels van yoghurtpotten, verpakking van lenzen.

Waar kan ik mijn dopjes langsbrengen?

In de blauwe tonnen tegenover ’t Krantenpandje of bij de inzamelpunten Broodjeszaak 2for1, Total Energies en Texaco Norbert Neeckxlaan, Total Energies Kristalpark, Fitnesscentra Anytime, NRG Fitness en Basic-Fit, Compagnie & Co, Huis van de Mens, Gelderhorsten 70, Hoevezavel, Klimtoren, Stapsgewijs en Den Dribbel.

Meer info

Neem een kijkje op www.dopjesactie.be of www.geleidehond.be

Bron: Lommel Stadsmagazine januari 2023