Kortrijk zamelt dopjes in voor het opleiden van geleidehonden

Kortrijk zamelt dopjes in voor het opleiden van geleidehonden: 

“Ximbad bracht me terug in de wereld”

KORTRIJK/MARKE

An De Beuf (tweede van links) kreeg blindengeleidehond Ximbad door het inzamelen van dopjes. — © VKK

De stad Kortrijk zamelt flessendopjes in op de recyclageparken van Rollegem en Heule. Door die inzameling kunnen geleidehonden worden opgeleid. An De Beuf uit Marke weet hoe dat voelt.

An De Beuf (42) uit Marke gaat door het leven met een beperkt zicht. Een geleidehond helpt haar daarbij sinds 2019. “Ik ben geboren met een normaal zicht, maar kreeg als driejarige een ooginfectie”, zegt de Markse. “Ik werd besmet door een kat. Ik kon lange tijd een eerder normaal leven leiden. Ik studeerde voor maatschappelijk assistent. Stilaan ging mijn zicht achteruit. In 2010 heb ik mijn werk bij een telemarketingbedrijf moeten opgeven. Uit het rechteroog zie ik niets meer en links zie ik een halve meter ver. Een witte stok zag ik niet direct zitten. Ik volgde een procedure om in aanmerking te komen voor een geleidehond. Ik maak me vandaag als vrijwilliger nuttig op de Heerlijkheid van Heule. Ik verzorg er de dieren en werk op de akker, voor zover het me toelaat.” (lees verder onder de foto)

Na een wachtbeurt van 4,5 jaar kon De Beuf een geleidehond in huis nemen. Die betekent een wereld van verschil. “Ik kon dankzij de flessendopjesactie een beroep doen labrador Ximbad. Ximbad kent veertig commando’s en helpt me op een veilige manier naar de winkel, naar mijn vrijwilligerswerk, op het openbaar vervoer. Het maakt voor mij een wereld van verschil. Ximbad bracht me terug in de wereld. Hij geeft stoepranden aan, zoekt zebrapaden en helpt bij tal van andere acties. Mijn leven is veel makkelijker geworden. Ik ben heel blij dat Kortrijk mee helpt inzamelen. Op die manier kunnen we meer mensen bereiken.”


Geen metalen doppen

En dat met het sparen van plastic dopjes die kleiner zijn dan 25 centimeter. Ze moeten droog en proper zijn. Metalen doppen komen niet in aanmerking, alle andere wel. De opleiding van een geleidehond kost algauw 26.000 euro. Met de opbrengst per kilo van de doppen, klepjes en deksels worden die assistentiehonden getraind en gekocht. Zo kan het Belgisch Centrum voor Geleidehonden drie honden per jaar klaarstomen. “Vanaf nu kunnen Kortrijkzanen hun dopjes brengen naar de recyclageparken in Heule en Rollegem”, zegt burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester). “Hoe meer dopjes, hoe korter de wachtlijst en hoe sneller de blinden en slechtzienden worden geholpen.”

Bron: Het Nieuwsblad 5/10/2023

Door: Kris Vanhee
Online:https://www.nieuwsblad.be/cnt/...